In gesprek met de initiatiefnemer woonlocatie arbeidsmigranten Oostvoorne

vkp-tijdelijkewerknemers

Arbeidsmigranten? Nee, nationale en internationale medewerkers. Mensen die werken voor hun gezin, vaak ver van huis, aan hun toekomst zegt Martin van den Bos. Martin is initiatiefnemer van het plan om woonruimte te realiseren in Oostvoorne. 

Een initiatief met ruimte voor een goed gesprek

Naar aanleiding van het openbaar gepubliceerde initiatief van de ondernemer Martin van den Bos met de wens om in gesprek te gaan met de omgeving, de discussie die gevoerd wordt op social media en het ambtelijke proces tot besluitvorming, hebben Alice Vermeer – fractievoorzitter en raadslid van partij Voorne aan Zee en Daan van Orselen als raadslid gesproken met de initiatiefnemer.

Het initiatief voorziet in een woonvoorziening voor zijn medewerkers en medewerkers van collega ondernemers in het glastuinbouwgebied. Daarmee geeft Martin aan dat het hier lokale medewerkers betreft. Op dit moment wonen de medewerkers veelal in de kernen van Oostvoorne, Brielle en Hellevoetsluis, een aanzienlijk aantal medewerkers woont in de omgeving van Vlaardingen of Schiedam en komen met busjes naar de werklocatie.

Hoeveel mensen zijn er eigenlijk werkzaam in het glastuinbouw gebied?
Een eerdere conservatieve schatting van de gemeenten Brielle en Westvoorne geeft zo'n 2000 medewerkers aan.
Martin bevestigd maar geeft aan dat het, zo los over de duim, tot wel 4000 medewerkers kan oplopen.

Mensen die hard nodig zijn om de economie van zijn bedrijf, de glastuinbouw op Voorne in het algemeen en de hele lokale keten daaromheen draaiende te houden. De lokale economie voorziet van werkgelegenheid en consumentenbestedingen waarvan de kernen profijt hebben. Mensen willen ook graag in de buurt wonen van hun werk. We zien nu ook een verschuiving naar Nederlandse jonge mensen die aangeven dat ze graag komen werken in de glastuinbouw als er ook een woonruimte beschikbaar is.

Hoe zit het met jouw medewerkers, wie zijn dat, hoe staan ze in dit initiatief, wat betekent dit voor ze?
Er zijn zo rond de 80 medewerkers waarvan het grootste deel, via uitzendbureaus, in de directe omgeving woont. Een deel van de collega's vertrekt, heel erg vroeg in de ochtend, met busjes uit Schiedam of Vlaardingen om in Tinte aan de slag te gaan.

Zo'n 75% procent van de mensen die bij mij werken zijn stelletjes, verteld Martin. 2 keer per jaar gaan ze terug naar huis en familie en de rest van het jaar werken ze.

Zo zijn er bijvoorbeeld stelletjes die in hun thuisland een kind hebben en ook tijdens de Kerstperiode hier verblijven om te kunnen werken en geld verdienen. Het enige contact met familie is dan via internet. Hierdoor kunnen onze kerststerren in mooie potjes, via de tuincentra, op tijd bij de winkels en bij de mensen thuis zijn om het kerstdiner aan te kleden.

Het is een massaal ogend complex, als je naar de tekeningen en schetsen kijkt. Hoe past dat in het landschap ?
Alles is relatief en het perspectief is anders of je nu naar een tuinbouwkas kijkt of naar een woning. Toch is een tuinbouwkas met 11 meter, hoger dan een 2 of 3 etages hoog appartement.
De woonruimten vallen op een hele andere manier weg in het landschap dan bijvoorbeeld de doorlopende glaswand van een glastuinbouw kas. Er is veel meer mogelijk met bomen en groen. En let wel, een vergunning voor een wooncomplex is maximaal 10 jaar.

De woonruimte komt beschikbaar voor de medewerkers in de glastuinbouw van Tinte, Brielle en Vierpolders. Daarmee voorziet het wooninitiatief voor de medewerkers in de lokale omgeving. Als werkgever in het glastuinbouwgebied Tinte, Brielle en Vierpolders willen we dat onze werknemers een passende woonruimte hebben, net zoals het rapport Roemer adviseert. Daarnaast helpt het om de spanning in de omgeving te verlichten.

Bedoel je daarmee dat woningen in de kernen terug op de markt komen voor onze eigen inwoners?
Het betekent dat de medewerkers een passende woonruimte krijgen maar ook dat de mensen op de fiets naar hun werk kunnen. De werkgevers zitten immers op maximaal 5 kilometer afstand. Een verdienmodel waarbij teveel mensen wonen in een te kleine ruimte of een camping in zetten voor huisvesting is niet wat wij als werkgever graag zien. Daarnaast belast dit soort woonvormen de omgeving veel te veel. Een camping is voor de toerist en een woning in de kern voor inwoners. Ook illegale bewoning van panden is iets wat we juist niet willen. Voor elkaar zorgen, mensen die elkaar helpen en ja, we hebben mensen nodig voor ons bedrijf.

Juist daarom willen we als werkgever goed voor onze mensen zorgen maar ook de omgeving. Wonen en werken zien we los van elkaar en toch willen en moeten we daar in investeren als werkgever om werknemers te vinden, te behouden en vooral een menswaardig en tevreden bestaan te gunnen.

Toch is er best wel commentaar op de plannen, mensen uit de omgeving die er iets van vinden, soms positief en soms kritisch. Hoe ga je daar mee om?
We willen graag in gesprek met de omgeving, met de belanghebbenden, met iedereen. Daarom hebben we een initiatief ingediend bij de gemeente om het gesprek te starten. Alle informatie van het initiatief is openbaar. We willen graag onze ideeën delen en transparant zijn in onze doelstellingen.

Goed verhaal Martin , maar wat doe je nu met de overlast waar zo vaak over wordt gesproken?
Als werkgever hebben we daar zeker een rol in. Die verantwoordelijkheid nemen we ook door goede huisvesting te bieden, met ontspanningsmogelijkheden en voorzieningen. Maar als je bedenkt dat er tussen de 2000 en 4000 tijdelijke medewerkers zijn op Voorne, over welke overlast hebben we het dan? Laten we ons realiseren dat tijdelijke medewerkers ook in de industrie of haven werken. Voor onze medewerkers willen we en nemen we verantwoordelijkheid.

Hoe zien we die verantwoordelijkheid terug in de woonomgeving die je voorstelt?
In een menswaardige woonomgeving met allerlei voorzieningen, met het voldoen aan alle wet- en regelgeving maar ook met de aanbevelingen vanuit het rapport Roemer. Mensen die er wonen zijn zichtbaar, ingeschreven bij de gemeente, onderdeel van onze samenleving. En betalen ook gewoon belasting net zoals iedereen. Een onzichtbaar bestaan op een camping of in verkamerde woningen is voor niemand wenselijk.

Concreet, wat wil je nu realiseren, voor wie en hoe lang?
We willen menswaardige en eerlijke huisvesting realiseren voor onze medewerkers in de glastuinbouw binnen de omgeving Brielle, Vierpolders en Tinte. Indien we een vergunning krijgen voor onze plannen dan is dat tijdelijk voor maximaal 10 jaar. Met de huidige bouwkosten en afspraken omtrent de huur is dit zeker geen verdien model. Maar zonder fatsoenlijke woning krijg ik ook geen medewerkers. Als ondernemer zonder mensen kan geen enkel bedrijf bestaan.

Onze medewerkers zijn vaak jonge stelletjes of vrienden die hier geld willen verdienen vaak voor een periode tussen 6 maanden en 3 jaar. Daarna gaan ze terug naar hun thuisland om een beter bestaan op te bouwen met het verdiende geld. Soms krijgen ze hier kinderen en willen hier aan hun toekomst werken. Op zo'n moment willen ze meer integreren in de lokale omgeving en zich vestigen in de dorpen als inwoner.

Het zijn mensen die hard werken en vooral met plezier willen wonen, werken en leven.
Net als jij en ik, liefst dicht bij het werk.×
Stay Informed

Wanneer u zich abonneert op de blog, sturen we u een e-mail wanneer er nieuwe updates op de site zijn, zodat u ze niet zou missen.

Farmfrites, een zorgvuldig participatietraject?
Woonhuis (ver)kopen om te verhuren

Gerelateerde berichten

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.partijvoorneaanzee.nl/