Een 'kansenkaart' voor de natuur van Voorne aan Zee of een ramp voor alle inwoners?

Masterplan-Natuurcompensatie-102_20240307-140129_1

Denkt u erover na om een nieuwe hobby uit te gaan oefenen, paardrijden, kitesurfen of mountainbiken? Of wilt u gezellig met familie naar het strand? Als het aan de Milieufederatie Zuid-Holland ligt is dat binnenkort verleden tijd. 

Het Masterplan Voorne aan Zee van deze Milieufederatie, dat tot stand is gekomen in overleg met o.a. de gemeente Westvoorne, schetst namelijk een aantal 'kansen' om de natuur in Voorne aan Zee robuuster en weerbaarder te maken. Deze 'kansen' zijn echter de doodsteek voor alle landbouwers, recreanten, verenigingen, recreatiehouders en ondernemers in deze regio. Sterker nog, het raakt al onze inwoners.

Wat is er aan de hand?

In een brief van 12 september 2022 geeft het college van Westvoorne aan dat het onlangs gepresenteerde Rijksbeleid op het gebied van Stikstof aanleiding geeft tot veel discussies, zowel op landelijk, regionaal en lokaal niveau. Het brengt, met name voor de landbouwsector, veel onzekerheden en zorgen met zich mee zolang niet duidelijk is wat de concrete gevolgen zijn van dit beleid.
Gelukkig is inmiddels duidelijk dat maar een heel klein percentage van de stikstofuitstoot wordt veroorzaakt door de landbouw in onze regio. Daarom stelt het college van Westvoorne dat niet de landbouw, maar de natuurontwikkeling moet zorgen voor een vermindering van de stikstofuitstoot.
Daartoe werd dit Masterplan opgesteld, ook wel eufemistisch een "kansenkaart" genoemd.
In het overzicht van het Masterplan Voorne aan Zee zijn een aantal opmerkelijk zaken benoemd en ingetekend, zoals extensieve recreatie om de recreatieve druk weg te nemen (geel gearceerd op de kaart), extensivering landbouw met extensief grasland beheer (licht groen gearceerd op de kaart).

U vraagt zich nu natuurlijk af: Wat betekent '"extensief gebruik"?

Gelukkig is daar al rechtspraak over, de definitie en toepassing:

Extensief recreatief medegebruik wordt omschreven als 'een vorm van openluchtrecreatie waarbij vooral het landschap of bepaalde delen ervan sterk beleefd worden, waarbij weinig of geen gebouwde voorzieningen nodig zijn en waarbij tevens in het algemeen het aantal recreanten per oppervlakte beperkt is, zoals wandelen, fietsen verpozen en natuur-en landschapsbeleving; onder extensieve recreatie wordt in ieder geval niet begrepen lawaaisporten'.
Wat moet u zich daar bij voorstellen?
Een uitspraak uit 2013 geeft bijvoorbeeld aan dat 2 uur per week paardrijles op agrarische grond te veel druk legt op de omgeving en dus niet is toegestaan. Zo zijn ook de badstranden aangemerkt om de recreatieve druk weg te nemen. In groepsverband in de omgeving van het badstrand verblijven, als strandbezoeker, mountainbiker of kitesurfer lijkt daarmee te worden verboden.

Het resultaat van dit extensief Masterplan Voorne aan Zee, mocht dit op deze wijze doorgaan, is een zeker einde voor onze landbouwers, paardenhouderijen, maneges, gebieden voor diverse sporten en mogelijk ook evenementen zoals de Rockanje race, strandrace zowel voor de auto als de fietsers maar ook sportevenementen zoals Voornes Duin Trail & Walk komen ter discussie te staan. En wat gebeurt er met het drukbezochte MTB-parcours? En kan wandelen in Voornes Duin nog wel of belast dit het duingebied te veel?

Het Masterplan ligt momenteel, met instemming van het college van de gemeente Westvoorne, ter bespreking bij de Provincie. Vragen van Partij Voorne aan Zee aan de Provincie zijn op dit moment nog niet beantwoord.

Of hier sprake is van bestuurlijke dwaling of een vooropgezet plan moet nog blijken. Op maandag 31 oktober vergadert de raadscommissie Grondgebied in Westvoorne en deze start om 20u00.

Wij nodigen ondernemers, landbouwers, sporters, verenigingen, bedrijven in de recreatiesector, strandtenthouders en iedereen die betrokken is bij de leefbaarheid van Voorne aan Zee om uw stem tijdens deze openbare vergadering in het gemeentehuis van Westvoorne te laten horen. ×
Stay Informed

Wanneer u zich abonneert op de blog, sturen we u een e-mail wanneer er nieuwe updates op de site zijn, zodat u ze niet zou missen.

Veilig opgroeien voor elk kind in Voorne aan Zee
Over burgerparticipatie en Drenkeling in Rockanje

Gerelateerde berichten

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.partijvoorneaanzee.nl/