Duurzaamheid en een Mooi Leven

Wij streven ernaar om in 2040 een energie-neutrale gemeente te zijn. 


Onze manier van leven zal de komende jaren in een hoog tempo moeten verduurzamen om de klimaatdoelstellingen te behalen. Energiebesparing, duurzame energieopwekking, circulaire economie, duurzame mobiliteit en beperken van afval staan daarbij centraal. Dit vraagt van iedereen inspanningen en iedere gemeente zal daartoe de benodigde randvoorwaarden moeten scheppen. Bestaande afspraken over windenergie met het Rijk, de provincie en de regiogemeenten zullen wij moeten nakomen. Daarnaast willen wij passende ontwikkelingen om duurzame energie op te wekken stimuleren.

De toekomst van windenergie zien wij in grootschalige windparken op open zee. Zonne-energie op daken van huur- en koopwoningen en bedrijfspanden willen we blijven stimuleren. Hier ligt nog een groot potentieel, want zonnepanelen kunnen op vrijwel ieder dak. Jaarlijks organiseren we als stimulans een zonnepanelenactie. Door samen in te kopen wordt hierbij voor alle deelnemers een betere prijs behaald. Met deze actie die geldt voor daken op koopwoningen, huurwoningen en bedrijven zullen wij de komende jaren doorgaan. Zonne-energie in zonnevelden willen wij toestaan mits landschappelijk goed ingepast. Hier bestaan inmiddels aansprekende voorbeelden van, zoals het veld bij Ouddorp. Waar mogelijk zien wij ook eventueel dubbelgebruik van de grond als meerwaarde. Voorbeelden hiervan zijn parkeren of wateropvang onder zonnepanelen. Natuurgebieden zullen worden uitgesloten van de aanleg van zonnevelden.

Het stimuleren van woningisolatie en moderne energiezuinige apparaten is nog steeds hard nodig. Daarnaast wordt gewerkt aan aardgas loze woonwijken. Veel technische oplossingen zijn hiervoor beschikbaar. Nul-op-de-meter en all-electric woningen zijn daardoor mogelijk. Bij nieuwbouw kan hierop geanticipeerd worden en we zijn hier ook al mee begonnen. Wij kiezen bij nieuwbouwprojecten voor gasloze, nul op de meter, epc-nul en all-electric woningen: samengevat gaat het om woningen die energielabel A of beter behalen.

Binnen Westvoorne zijn nu nog geen mogelijkheden om aan te sluiten bij stadsverwarming of op een aardwarmtebron. Dit maakt de stap naar aansluiting op een regionaal warmtenetwerk moeilijk. Daarom willen wij de komende periode op regionale schaal een plan uitwerken waarmee we, uitgaande van een positieve analyse, in de toekomst deel kunnen gaan nemen aan een warmtenetwerk.

We zullen om de landelijke duurzaamheidsdoelstellingen te behalen de komende jaren flink minder afval moeten gaan produceren. Dit kan vooral door meer en beter te recyclen. Om dit te bereiken willen we kijken of een andere manier van inzamelen hieraan een bijdrage kan leveren. 



Stay Informed

Wanneer u zich abonneert op de blog, sturen we u een e-mail wanneer er nieuwe updates op de site zijn, zodat u ze niet zou missen.

Participatietraject in de week van de pleegzorg
Toekomstvisie Partij Westvoorne: 'Landschapspark W...

Gerelateerde berichten

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.partijvoorneaanzee.nl/