De elektrische auto hadden we al in de 19e eeuw. Maar waar laat je de laadpaal?

20250324_tesla-laadpaal

De Groningse hoogleraar Sibrandus Stratingh wordt, volgens internetbronnen, weleens gezien als de bedenker van de elektrische auto. In 1834 construeerde hij een modelvoertuig met een elektromotor. 

Zo publiceerde de ANWB in 1898 een artikel met de visie dat het vervoermiddel der toekomst voornamelijk door elektrische kracht zal worden voortbewogen. Elektrische auto's waren immers mechanisch betrouwbaarder en comfortabeler dan auto's met verbrandingsmotoren.

Minister Cornelis Lely voorzag zo rond eind 1906, gezondheid, welvaart en vooruitgang, dankzij de automobiel. In 1907 telde Nederland hooguit 1500 auto's.

Op 1 januari 2024 tellen we, volgens het CBS, circa 9,1 miljoen personenauto's in Nederland. Een jaar later tonen de cijfers aan dat er minder dan 600.000 elektrische personenauto's rondrijden.

In de tussentijd heeft de auto met benzinemotor zich doorontwikkeld. De ontwikkeling van de elektrische auto heeft wat meer hobbels gekend. Zo heeft van Gend & Loos een proef in 1971 gedaan met elektrisch bestelvervoer, hadden we de elektrische melk- en broodwagen en later de SRV. Ondanks de oliecrisis van 1973 en het rapport van de club van Rome in 1971 is elektrisch rijden pas de afgelopen jaren in een stroomversnelling gekomen.

Anno nu zien we diverse kekke modelletjes rondrijden die soms verder komen op een lading brandstof dan de benzinevariant. Ook de ontwikkeling van vrachtwagens maakt enorme sprongen, met 30 ton vracht worden afstanden van 400 kilometer gehaald op 1 energielading.

Ook de overheid ziet het succes en na jaren van korting op de wegenbelasting, vervalt deze korting in de komende jaren. Het resultaat daarvan lijkt te zijn dat de benzineauto in de nabije toekomst, de helft voordeliger is in de wegenbelasting omdat de elektrische variant veel zwaarder is.

De VNG en de energiemaatschappijen stellen voor om energie extra te gaan belasten tussen 16u00 en 21u00 omdat het energienet overbelast is. Wat betekent dit nu voor het handelingsperspectief van de gemeente? Moeten we investeren in meer parkeerplekken in de wijk met laadpaal? Of juist overlaten aan commerciële sneltank stations langs doorgaande wegen?

Willen we de happy few voorzien van een persoonlijke openbare parkeerplaats voor de deur, zodat met een stroomkabel vanuit huis de auto kan worden opgeladen met zelfopgewekte stroom van de zonnepanelen?

Wat denkt u? Een laadpaal meer of minder en waar zou die dan moeten staan? 



Lid worden van PVAZ?

Door lid te worden van de partij Voorne aan Zee maak je jouw stem echt waardevol!

Als lid van partij Voorne aan Zee mag je, als je dat wil, meepraten en meebeslissen over de partij. Over onze koers, activiteiten en standpunten. Je contributie komt rechtstreeks ten goede van de activiteiten voor alle kernen op Voorne aan Zee.

Voor ons betekent jouw lidmaatschap dat wij meer invloed krijgen als organisatie. Want hoe meer leden, hoe meer draagvlak en zeggingskracht we hebben.




×
Stay Informed

Wanneer u zich abonneert op de blog, sturen we u een e-mail wanneer er nieuwe updates op de site zijn, zodat u ze niet zou missen.

Wiet of Niet
Wat is 'beschermd wonen' en wie organiseert dit?

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.partijvoorneaanzee.nl/