1 april, in gesprek met de Lumeyden

IMG-20240329-lumeyden

Om onze dorpen en steden beter te leren kennen gaan we graag in gesprek met de inwoners. Want zij zijn het hart van de gemeente én weten het beste wat leeft binnen de gemeente en wat nodig is. 

Nieuwsgierig naar de activiteiten en de beweegredenen van de straatgroepen die op 1 april het feest opluisteren, sprak ik met 'de Lumeyden', een straatgroep die ooit ontstaan is als vriendengroep van een paar meiden en inmiddels 32 vrijwilligers van verschillende leeftijden heeft. 

Zij houden zich in de ochtend van 1 april bezig met het organiseren van Kinderspelen. Bij het gezamenlijke kampement van de Boys van Treslong en de Lumeyden naast Taverne Het Vervolg wordt er o.a. gesjoeld, blikken omver gegooid en kunnen kinderen koekhappen. Daarnaast organiseren ze elk jaar een kleurwedstrijd waarbij de deelnemers mooie prijzen kunnen winnen van lokale ondernemers.

Na het middaguur nemen de Lumeyden deel aan het theaterstuk 'Om de sleutel van de stad.' Als marktkoopvrouwen worden ze slecht behandeld door de Spaanse Bourgeoisie. Dit is een aanleiding om in opstand te komen tegen het regime van de Spanjaarden en hun steentje bij te dragen aan het verzet van de stad Den Briel.

Al met al zijn de Lumeyden de hele dag in touw om de inwoners en bezoekers van Brielle een fantastische dag te bezorgen. En dit allemaal op vrijwillige basis. Op mijn vraag waarom ze liever dit doen dan zelf feesten zijn ze resoluut. "De meesten van ons zijn allemaal van origine uit Den Briel en omgeving en is 1 april er dus met de paplepel ingegoten. Ook is het behoud van dit feest erg belangrijk voor ons. Als wij het onder de jongere generatie in leven kunnen houden en het aantrekkelijk maken voor de volgende generaties is ons doel bereikt!"

Uiteraard ben ik nieuwsgierig welke rol de lokale politiek kan spelen met betrekking tot het organiseren van evenementen. "Het is belangrijk dat ook zeker de politiek de waarde van dit feest blijft inzien. Het wordt soms elk jaar lastiger door nieuwere regels, hogere kosten en andere zaken om dit feest te organiseren. Den Briel is en blijft een van de allereerste steden die in opstand kwam tegen de Spanjaarden tijdens de 80-jarige oorlog. Er is hier zoveel geschiedenis die niet verloren mag gaan, dus ondersteuning voor de organisatie van het evenement, haar deelnemers en natuurlijk de 1 april vereniging zou hierin erg belangrijk zijn".

De Lumeyden hebben ook nog een tip voor Partij Voorne aan Zee. "Als politieke partij van ook o.a. Den Briel zou het behoud, maar ook onderhoud van onze mooie stad met onze tradities hoog op de prioriteiten lijst moeten staan. Goed luisteren naar wat onze inwoners te zeggen hebben en praten met lokale ondernemers, zij weten immers als geen ander wat ze nodig hebben".

Die tips nemen we uiteraard graag ter harte. 
We wensen de Lumeyden en alle andere vrijwilligers, inwoners van Brielle en bezoekers van het 1 april feest een geweldige dag toe!


Hun facebookpagina is te vinden via:  https://www.facebook.com/DeLumeyden×
Stay Informed

Wanneer u zich abonneert op de blog, sturen we u een e-mail wanneer er nieuwe updates op de site zijn, zodat u ze niet zou missen.

Woonbedrijf op weg om 300 sociale huurwoningen aan...
Sluiproutes (zwaar) verkeer door Brielle, Oostvoor...

Gerelateerde berichten

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.partijvoorneaanzee.nl/